2007 m. lapkričio 6 d., antradienis

Rudens arbatos

Ruduo. Šalta ir drėgna, jau ir šerkšnas dengia žolę rytais, primindamas, kad jau greitai žiema. Grįžus į šiltus namus, ranka taip ir tiesiasi prie pudelio arbatos.
Kokią pasirinkti, kad gėrimas ne tik būtų malonus, bet sveikas?
Pagal kiniečių in-jan filosofiją, rudenį reikėtų gerti šildančias arbatas.
Ulunus – jų šildantis poveikis švelnus, o saldus orchidėjų, gėlių ir egzotinių prieskonių aromatas sukurs jaukią, vasarišką atmosferą.
Raudoną (pagal europietišką klasifikaciją – juodą) arbatą – ji kaitri, tonizuojanti, ryškus gėlių ir prieskonių aromatas padės nuraminti šalčio ir drėgmės suerzintą nosį ir gerklę.
Šu (Shu) Puerą (Pu Erh) – jo šiluma apgaubia, nuramina, kaip ir miško, samanų su kamparo natomis aromatas.
Jeigu sužvarbote taip, kad net muša karštis, prisiminkite vasarą, ir išgerkite žalios arba geltonos arbatos – karštį pakeis maloni šiluma.
Jeigu rimtai peršalote, gerdami arbatą, ypač Šu (Shu) Puerą (Pu Erh) atsiminkite, kad ji turi savybę šalinti iš organizmo pašalines medžiagas, o tai reiškia, ir vaistus. Todėl arbatos geriau negerti valandą ar pusantros prieš ir po to, kai išgėrėte vaistų.
Kovoti su peršalimu padės Kudinas (Kuding) – nors tai ir ne arbata, šio augalo kartus nuoviras labai efektyvus kovoje su peršalimu. Kartumą užmaskuos ir padidins gydomajį efektą kelios džiovintos avietės ir erškėtuogės, kinrožės žiedas ir šaukštas medaus.
Mėgaukitės rudeniu ir arbata.

© Armandas Burba, Asociacija „Arbatos menas“

Komentarų nėra: