2008 m. gruodžio 15 d., pirmadienis

Odekoloninė arbata

Užėjus į daugumą arbatos parduotuvių Vilniuje, į nosį tvokstelį aštrus aromato debesis, kuris su arbatos kvapu neturi nieko bendro. Citrusiniai vaisiai, pigūs sintetiniai gėlių ir prieskonių kvapo imitatoriai. Kaip sužinojau iš pardavėjos, tokias arbatas – aromatizuotas – geriausiai perka.
Norisi verkti.
GEROS ARBATOS AROMATIZUOTI NEREIKIA! Ji ir taip nuostabiai kvepia. Taip, geros arbatos kvapas ne toks stiprus, kaip cheminių nosies erzintojų. Žinoma, reikia įdėti pastangų, kad plikant arbatą tie kvapai dar labiau atsiskleistų. Žinoma, reikia lavintis ir lavinti savo skonį.
ARBATA REIKALAUJA LAIKO IR PASTANGŲ. Bet tai galimybė sustoti, pailsėti nuo skubančios kasdienybės karuselės, kuri leis bežiūrint į vandens virimą, uodžiant arbatos aromatą, mėgaujantis jos skoniu ir grožintis lapeliais nejučia pagauti tai, kas nuo mūsų kasdieną pabėga – momento grožį, savęs pajautimą ir suvokimą. Vietoj to dauguma skubėdami automatiniu judesiu subraukia arbatžoles į bet kokį indą, užpila bet kokiu vandeniu ir užgeria bet kokį sumuštinį.
Grįžkime prie aromatizuotų arbatų. Kvapas toks, tarsi į namus užėjo pasišildyti pigaus odekolono mėgėjas, užsidirbantis gyvenimui prie konteinerių. Aš suprantu, kad pasaulyje pagaminama daug prastos arbatos. Daug arbatos pasensta. Vienintelis būdas tai parduoti – suvylioti patiklaus pirkėjo nosį įstabiais aromatais, kurių kitas tikslas – paslėpti tai, kad arbata jau niekam tinkama. Jeigu ne aromatizatoriai, jos niekas nepirktų ir negertų. Pirkdami aromatizuotą arbatą, mokate ne už arbatą, o už nosį jaudinančius cheminius junginius. Nė vienas arbatos gamintojas jais geros arbatos negadins.
O pardavėjas... Tegu tai lieka ant jo sąžinės. Mano nuomone, pardavinėti tokią arbatą - nuodėmė.

2 komentarai:

tessa rašė...

Sveiki,noreciau paklausti, nors gal ir mazai apie tokias arbatas zinote, bet visvien.. Tuose iprastinese arbatos parduotuvese prekiauja tokia ulongo arbata, vadinasi'pieninis ulongas'. Kvepia ji taip vos vos saldziai ir turi svelnu kremini skoni, pardavejos sako, kad arbata naturali, nearomatizuota,o toks skonis isgaunamas kai keiciasi klimatas, del ruko ar panasiai. Gal zinote kaip ar taip gali buti?

MatrixPetka rašė...

Deja, turiu nuliūdinti. Ir "Pieninis" ulunas - aromatizuotas dirbtiniais aromatizatoriais. Yra keletas taivanio ulunų, turinčių panašų pieninį prieskonį, tačiau jis žymiai subtilesnis ir nedominuoja.